APPEL-PEER KARAMEL TAART.

 

INGREDIENTEN:

  • 1 ei
  • 280 g boter (op kamertemperatuur)
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g tarwebloem
  • 250 g kristalsuiker
  • 2,5 appels
  • 2,5 peren
  • 2,5 tl kaneel
  • 100 g fudgeblokjes
  • 1 el melk

 

Stappenplan:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Klop het ei los.
  • Snijd 160 gram boter in stukjes en voeg dit samen met het zelfrijzend bakmeel, de witte basterdsuiker, een snuf zout, de vanillesuiker en het losgeklopte ei in een kom.
  • Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg (je mag geen stukjes boter meer zien).
  • Rol het deeg uit en bedek de bodem en de randen van de springvorm hiermee. Zet 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  • Doe de tarwebloem, 100 gram kristalsuiker en de rest van de boter in een kom en kneed dit totdat er een crumble ontstaat. Zet dit ook 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  • Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snijd de rest in stukjes. Doe deze samen met de rest van het kristalsuiker en de kaneel in een kom en meng goed door.
  • Verdeel dit over de bodem van de taart en verdeel daar de crumble over.
  • Zet de taart 70 minuten in de oven en bak goudbruin.
  • Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen.
  • Smelt de fudgeblokjes samen met de melk al roerende in een pannetje totdat er een gladde saus ontstaat.
  • Drizzle de karamel over de taart.

APPELROZEN

ingredienten:

  • 2 zoete appels
  • 2 el citroensap
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125g amandelspijs
  • 2 tl kaneel

 

Stappenplan: 

  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Halveer de appels en snijd de helften, met klokhuis, in plakjes van 1 mm dik. Doe in een kom, meng er voorzichtig het citroensap door en schenk er 1 liter kokend water over. Laat 3 min. staan en giet af in een zeef.
  • Snijd het bladerdeeg in 10 repen van 24 x 4 cm. Snijd de amandelspijs in de breedte in zo dun mogelijke plakjes (liefst 1 mm dik).
  • Neem een reep bladerdeeg, rek een beetje uit in de lengte. Leg over de lengte op de bovenste helft een rij amandelspijs. Bestrooi met de kaneel.
  • Leg een rij appelplakjes op de amandelspijs. Zorg dat de plakjes met de ronde schilkant boven het deeg uitsteken en elkaar steeds overlappen. Vouw nu de onderste helft van de reep deeg naar boven over de appelplakjes heen.
  • Rol de reep deeg met appel en spijs op tot een roos en zet op een stuk bakpapier van 10 x 10 cm. Doe de appelroos met bakpapier in de muffinvorm. De roos hoeft niet te passen: als hij losjes op de opening staat, is het ook goed. Maak zo nog 9 rozen.
  • Bak de appelrozen iets onder het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Dek na 15 min. af met aluminiumfolie. Laat iets afkoelen voor serveren.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.